Faf Vana, üretim kapasitesini artırdı ve dijitalleşmeye odaklandı

Faf Vana, üretim kapasitesini artırdı ve dijitalleşmeye odaklandı

 

2021 yılında dökümhane makine ve alan tahsis yatırımlarıyla toplam kapalı alanlarını 42.000 m² ‘ye çıkardıklarını söyleyen Faf Vana Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Serdaroğlu, “Bu sayede üretim kapasitemizi artırdık. Üretim yönetim sistemimizi devreye aldık” dedi. 

Hem sektörel anlamda hem de Faf Vana açısından 2021 yılını değerlendirmenizi istesek, neler söylersiniz?

 

Özellikle 2020 – 2021 yıllarında tüm dünyada yaşanılan ve halâ artarak devam eden pandemi süreci, dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de tüm ticari ve sektörel faaliyetleri olumsuz etkiledi. Bu zor süreç, umulmadık bir sosyoekonomik olumsuzluğa yol açtı.

Ancak şartlar ne olursa olsun, hayat ve ihtiyaçlar devam ediyordu. Biz, bu belirsiz ve zor şartlardan en az etkilenecek şekilde daha da titiz ve gayret ile çalıştık. Sonuçta 2021 yılı, yine de mevcut imkânları en verimli şekilde kullanarak hedeflerimize ulaştığımız başarılı bir yıl olarak anılacaktır.

Vana sektöründe üretim yapan yerli bir firma olmak Faf Vana’ya hangi açılardan ne gibi avantajlar kazandırıyor? Bu avantajların müşterilerinize sağladığı artılar neler?

 

İç ve dış piyasada standartlarında ve gereksinimlere uygun, beğenilen ürünlerin imalâtını özellikle yerli / milli bir firma olarak gerçekleştirebilmek, bize öncelikle büyük bir gurur vermektedir. Aranılan ve tercih edilen bir marka olmanın etkisiyle artan satışlar ve her konudaki büyüme faktörü şirketimize önemli avantajlar sağlamıştır. Bayilerimiz, kaliteli ürünlerimizi rahat ve kazançlı ürünler satabilmenin huzuru, kullanıcılar ise sorunsuz ve uzun ömürlü ürünlerimizin kullanımı ile memnun olmaktadırlar.

Faf Vana’nın ihracat ve iç pazara yönelik planlamaları nasıl? Bilindiği gibi iç pazardaki daralma birçok firmayı ihracata yönlendirdi. Sizin bu alanlardaki politikalarınız neler?

Daima en üst seviyede kaliteye ulaşmak amacı ile gerek yurt içi ve gerekse yurt dışındaki birçok kuruluşa ait “Kalite Yönetim Sistemleri ve Standartlara Uygunluk belgeleri” ne sahip olan şirketimizin 65 ülkeye yaptığı ihracatlar başarılarımızın en önemli göstergelerinden birisidir. Ancak iç piyasa talepleri de en uygun koşullarda karşılanıyor, artan taleplerin karşılanabilmesi için yatırımlarımız da devam ediyor ve daima edecektir.

Son yıllarda öne çıkan en önemli kavramlardan biri de inovasyon. Teknolojinin bu kadar ilerlediği bir dönemde, yenilikçi ürün veya projeler sunmak da güçlenebilmek için büyük önem taşıyor. Sizin son yıllarda gerçekleştirdiğiniz yenilikler neler?

Ülkemizde mekanik ve alt yapı tesisatları sektörünün ihtiyaçlarına ait ürünlerin standartlara uygunluk kapsamı dâhilinde ve daha da yüksek kalitede üretilmesi için sürekli gelişen teknolojik sistemler, cihazlar, araçlar tarafımızca takip edilerek, uygun olanlar üretim bantlarımıza kazandırılmaktadır. 2021 yılında dökümhane makine ve alan tahsis yatırımlarımızla toplam kapalı alanımızı 42.000 m² çıkardık. Bu sayede üretim kapasitemizi artırdık. Üretim yönetim sistemimizi devreye aldık. Böylelikle mevcut ürünlerimizin kalitelerini sürekli yenilenmekte ve ürün listesine katılması plânlanan yeni ürünler de tesisat sektörümüze dâhil edilmektedir. Firmaların büyümeleri ve sürekliliklerinin sağlanabilmesi için her türlü yenilikleri takip etmek, uygulamak ihmal edilemez bir şarttır. Çeyrek asrı geçen tecrübemizle kaliteden hiçbir zaman ödün vermeden, müşteri memnuniyeti hep ilk sırada tutarak inovasyonlarımızı milyonlarla buluşturmaya devam edeceğiz.

Ürün karmasını doğru oluşturabilmek adına önemli yatırımlar yapılan Ar-Ge konusunda, siz ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Mekanik ve altyapı tesisatlarında kullanılan ürünlerimiz üzerinde yapılacak değişiklikler ve yeni dizayn edilecek ürünler, öncelikle Ar-Ge teknik personellerimizce 3 boyutlu tasarım programları (CAD) kullanılarak ilk örnek çalışmaları başlatılmaktadır. Daha sonra bu ürünlerin kapsamlı programlarımızda analizleri yapılmaktadır. Kabul edilebilir sonuca ulaşıldığında, en kaliteli ürün projesine ulaşılmaktadır.

Vana ölçüleri ve türleri her proje için genellikle aynı olmuyor. Siz bir projeye ürünlerinizi verirken, talep/ihtiyaç ve gereklilik arasındaki dengeyi nasıl ve hangi yollarla belirliyorsunuz?

 

Müşteri memnuniyetine yönelik olarak uygun ve verimli çalışacak ürünlerin tespiti için gerektiğinde bayi, proje firması yetkilileri, nihai kullanıcı ile birlikte çalışmalar ve yorumlar yapılarak en uygun ürün seçimleri için yardımcı olmaktayız.

Yatırım planlarınız mevcut mu? Önümüzdeki dönemlerde hangi alanlarda ne gibi yatırımlar gerçekleştirmeyi düşünüyorsunuz? ? (Ürün, istihdam, proje ve Ar-Ge gibi)

 

Faf Vana olarak yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Daima en iyiye ve yüksek üretim kapasitesine ulaşmak adına gereken yatırımlar planlanır ve gerçekleştirilir. Örneğin, 1986 yılında kurulan mütevazi fabrikamız, 35 yıl içinde 35 CNC tezgahı ile 16.000 m2’lik alandaki fabrikası, 8 Ocak ve tam otomatik kalıplama hatları ile 26.000 m2’lik dökümhanesi, yurt içi ve yurt dışındaki satış ofisleri ve depoları, tesisat sektöründe tecrübeli personelleri olan bayilerimiz ile örnek gösterilen bir vana / armatür üretim merkezi haline gelmiştir.

Dijitalleşme alanında ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz ya da yapmayı planlıyorsunuz?

 

Hızla gelişen son teknolojilerle “Dijital Çağ” olarak adlandırılan günümüzde dijital dönüşüm kesinlikle kaçınılmazdır. Dijitalleşme, “geleceğin anahtarı” olarak da ifade edilmekte, birçok alanda ciddi faydalar sağlamaktadır. Bu kapsamda fabrika alanımızda tüm CNC ve PLC kontrollü makinalarınızdan gerçek zamanlı olarak üretim datalarını toplama, görüntüleme ve raporlama yazılımı hayata geçirilmiştir. Operatör veri giriş ekranlarımızı da 2022 yılında sayısını artırmayı hedefliyoruz. Tüm tasarım, test ve analiz süreçlerimizi dijital ortama taşıyarak hata oranlarını en aza indirgedik.

Bu bağlamda, şirketimizde dijitalleşme ile ilgili gelişmeleri sürekli takip etmekte bünyemize özel olarak da dönüştürülerek tatbik edilmektedir.

 

Bayilerinizle olan ilişkinizde dikkat ettiğiniz noktalar neler? Faf Vana bayilerinin sahip olduğu temel özellikler neler?

 

Bayilerimiz, özellikle mekanik tesisat konularına hâkim, birçok mekanik ve alt yapı tesisatı ürünlerini, malzemelerini stoklarında bulunduran, mekanik tesisat proje ve taahhüt firmaları ile irtibat halinde olan, güvenilir olan firmalar arasından seçilmektedirler.

Fuarların Faf Vana’ya olan katkısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Reklamlar her zaman faydalıdır. İşletmelere muhakkak katkılar sağlar. Bu bağlamda fuarlar, özellikle direkt kullanıcılar, proje firmaları ve tesisat yapım firmalarının yetkilileri ile buluşup yüz yüze görüştükleri, daha faydalı bilgi alışverişinde bulunulan, görsellik özelliği ile de ürün tanıtımlarının en iyi şekilde yapılabildiği, yüksek ticari etkinliğe sahip faaliyetler ve alanlardır. Faf Vana olarak mümkün olduğunca sektörel fuarlara katılmaya özen göstermekteyiz.

 

 

 

Önceki İçerikDaygas, yeni yatırımlarıyla üretim kapasitesini 3 kat artırdı
Sonraki İçerikSon yıllarda yaşadığımız iklimsel olaylar, hepimizi tedbire zorluyor