VII. Bakım Teknolojileri Kongresi ve Sergisi Eskişehir’de Yapıldı
TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından düzenlenen Bakım Teknolojileri Kongrelerinin yedincisi, 8 Ekim Perşembe günü, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış töreniyle başladı. Kongrenin açılış konuşmaları MMO Eskişehir Şube Başkanı Hakan Ünal, MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç tarafından yapıldı.
Bu yıl ana teması "Bakım Mühendisliği” olarak belirlenen Bakım Teknolojileri Kongresi ve Sergisi’nde düzenlenen bilimsel ve teknolojik araştırma oturumları, seminerler, kurslar, paneller ve forumlar aracılığıyla; konusunda uzman olan kişiler, firmalar ve akademisyenlerin bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşarak, bildiriler sundu. Kongrenin yanı sıra bakım teknolojileri ile ilgili bir serginin de düzenlendiği etkinlik üç gün sürdü.
Çakar, “Bakım mühendisliği ve bakım teknolojileri yaşamsal bir öneme sahip”
Kongrenin açılışında bir konuşma yapan MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar şöyle konuştu:
“Odamız diğer bütün uzmanlık alanlarımızla ilgili dallarda olduğu gibi bakım teknolojilerine yönelik olarak da geliştirici çalışmalarda bulunmayı temel görevlerimizden biri olarak görmekte, Bakım Teknolojileri Kongreleri de bu çerçevede, 12 yıldır gelenekselleşmiş olarak düzenlenmektedir. Ülkemiz açısından makina ve üretim ara girdilerinde dışa bağımlılığın ve işletme maliyetlerinin arttığı, teknolojideki gelişmelerin takibinin vazgeçilmez olduğu, rekabetin uluslararası planda kızıştığı günümüzde, makina ve tesislerin arızasız, sorunsuz, verimli, uzun ömürlü çalıştırabilmesi, doğru ve planlı bakım yaklaşımı ile olanaklıdır.
Bakım mühendisliği ve bakım teknolojilerinin sanayiye yeterince uyarlanması giderek daha da güçleşmekte, aynı zamanda yaşamsal bir öneme sahip olmaktadır.
Bakım alanında isteklerimiz ise;
· Yalnızca arızaya müdahale etmek şeklinde anlaşılan Bakım Mühendisliği anlayışı terk edilmeli, mühendis üretkenliği sağlanmalı, önleyici faaliyetler sistematik nitelikli olmalıdır.
· MMO, üniversiteler ve sanayi işbirliğiyle bakım ve bakım mühendisliğiyle ilgili bilgi gereksinimine, özellikle pratiğe yönelik yayınlar artırılmalıdır.
· Üniversitelerin müfredatlarında alanın pratik ihtiyaçlarını karşılayacak geçişler yapılmalıdır.
· Bakım çalışmalarını maliyet unsuru olarak gören anlayış terk edilmeli, kuruluşlar güvenliğe ve üretime dair riskleri en aza indirgeyecek planlı ve kontrollü bakım politikaları geliştirmelidir.
· “Bakım Mühendisliği Belgelendirmesi”ne yönelik çalışmalar sürdürülmelidir.
· Tüm makina ve cihazların bakımlarının kayıt altında tutulduğu ve denetlendiği, bunun, alanın ehli olan uzmanlarca yapılması gerektiği, İş Yasası’na bağlı olarak çıkarılan tüzük ve yönetmeliklerde, bu kontrollerin “TMMOB’ye bağlı ilgili meslek odalarınca yapılması” ibaresi mutlaka yer almalıdır.”
Düğmeciler Mahallesi
Sofular Bostanı Sokak
No:8/2 Eyüp İstanbul